...

Incident u urgentnom bloku KBC "Kotor"

Tokom redovne noćne smjene fizički napadnut tehničar od strane pacijenta B.T.

Dana 09.09.2023. godine, dogodio se incident u urgentnom bloku KBC "Kotor" u 05:45h. Naime, tokom redovne noćne smjene fizički je napadnut medicinski tehničar od strane pacijenta B.T. Ničim izazvan, pacijent je nanio lakše tjelesne povrede tehničaru u momentu pružanja pomoći od strane dežurnog hirurga i gore pomenutog tehničara.

Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme učestali napadi na zdravstvene radnike. Ovo upućuje na zaključak da zdravstveni radnici nijesu elementarno zaštićeni od verbalnih i fizičkih napada (kao u ovom slučaju).

Incident je prijavljen policiji, Ministarstvu zdravlja, ustanovi. Apelujemo na institucije da nadju rješenje kojim bi zdravstvenim radnicima bila garantovana elementarna bezbjednost na radnom mjestu i u krajnjem onemugićila fizičke nasrtaje na zaposlene tokom vršenja svakodnevnih radnih zadataka.

Nadamo se da će nadležne institucije imati sluha za zdravstvene radnike i da će im što prije obezbijediti neophodnu zaštitu, kako bi nesmetano mogli da obvaljaju svoj posao.

Protiv lica B.T. je pokrenuta krivična prijava.

 

Predsjednik Sindikalne organizacije KBC Kotor
med. tehničar Gojko Krsmanović